Ce polenizator alegem pentru soiul de vie Muscat de Hamburg?
Ce polenizator alegem pentru soiul de vie Muscat de Hamburg?
De ce exista aceasta intrebare? Pentru ca floarea la soiul Muscat de Hamburg este hermafrodita normala, dar polenul are capacitate foarte redusa de germinare.
Motiv pentru care in plantatii soiul are nevoie de asigurarea polenizării suplimentare.
Mai exact sa fie langa el plantati butasi  de vie din alte soiuri  cu aceiasi perioada de inflorire.
Sau butasul de vie plantat nu produce la maxim  si simtim frustrare.
Muscat de Hamburg fiind numit “regele ” soiurilor de masa  prezenta unei regine (Regina Viilor) sau a Cenusaresei (Chaselass Dore) face povestea si productivitatea soiului la nivel de regat.
Si totusi….suntem in secolul 21 si  gusturile la “regele” soiurilor de masa Muscat de Hamburg sa schimbat !!!
Regina Viilor o fi ea regina…
Chaselass Dore e prea Cenusareasa ( bob mic, strugure mic…)
Si Muscat de Hamburg alege soiul Victoria ca polenizator.
Soi Victoria cu bob mare, oval,  strugure si de  2 kg,  se intinde maxim pe bolta, se coace in august, ce mai discutie…
La 10 butasi de vita de vie Muscat de Hamburg se planteaza  ca polenizator langa el , 1-2 butasi soi Victoria  sau  Regina Viilor,  sau Chaselass Dore sau Cinsaut (care eu doar teoretic  in carti il gasesc).
In carte  ‘Cultura vitei de vie “dupa Gh.Bernaz, pagina 23 scrie, ca soiul Muscat de Hamburg se coace  in faimoasa epoca mijlocie (IV-V), DAR in sudul tarii poate ajunge la coacere de consum chiar la mijlocul lunii august (epoca a III-a)
Wikipedia zice:  În condițiile eco-climatice din România, maturarea strugurilor se realizează cu 10-15 zile după Chasselas doré (soi de epoca a IV-a)
Gradina cu vie GSV spune ca in 12 august 2017 a mancat Muscat de Hamburg copt in Banat.
Dar  2017 e  un an secetos, cu mult soare.
Strugurii  Muscat de Hamburg vazuti, gustati erau expusi la soare la maxim.
Daca doriti sa plantati soiuri garantate 100% de Muscat de Hamburs puteti  aici si soi Victoria aici
Un alt articol  interesant  Un soi de masa popular :Muscat de Hamburg