Descriere
Vita de vie Tamaioasa Romaneasca
Vita de vie Tamaioasa Romaneasca butasi
Caracterele ampelografice
Dezmugurirea este usor scamoasa, de culoare alb verzuie, cu nuante aramii.
Frunzele tinere si varful lastarului  sunt acoperite cu peri rari si au culoarea bronzat stalucitor.
Frunza adulta este mijlocie (15-16cm lungime), orbiculara, trilobata sau pentalobata.
Sinusurile laterale slab schitate, alungite,inchise, eliptice, mai rar in forma de V.
Limbul frunzei este de culoare verde galbui,usor gofrat, peros pe fata inferioara.
Dintii la frunza de Tamaioasa Romaneasca sunt lungi, ingusti si desi cu varfurile galbui.
Lastarii sunt striati , cu noduri slab evidente si de culoare roscata pe partea insorita.
Carceii sunt lungi si verzi.
Coardele au scoarta de culoare brun galbuie, striata si acoperita cu puncte mici negre.
Strugurii sunt bogați în aromă, care este dată mai ales de alcoolul terpenic (Terpineol) din pielița bobului.
Tămâioasa românească este un vechi soi românesc.
Strugurii de Tamaioasa Romaneasca sunt mijlocii, conici, sau cilindro-conici, uneori biaripati, desi in boabe.
Bobul soi aromat Tamaioasa Romaneasca este mijlociu, sferic.
Cu pielita de culoare galben verzui, cu pete ruginii pe partea insorita.
Pulpa consistenta, cu gust dulce si aroma de muscat ( tamaios) .
Perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) .
Butasii soi de Tamaioasa Romaneasca au vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna.
O atentie deosebita trebuie acordata fungicidelor cuprice, deoarece soiul TamaioasaRomaneasca este sensibil la ionul de Cu 2+ care induce distrugerea aromelor varietale. De aceea este bine ca la intrearea in parga sa se sisteze aplicarea acestor fungicide.
In vederea supramaturarii strugurilor se recomanda desfrunzitul partial al strgurilor la intrarea strugurilor in parga.
La maturarea deplina acumuleaza 200-210 g/l zaharuri.
La supramaturare atinge 250-270 g/l .
Soiul  de vin Tamaioasa Romaneasca
Recenzii
Nu există recenzii până acum.